Dr. Michael Laitman

A bőség, egy korlátlan adakozás

Baal HaSulam, “Bevezetés a Talmud Eser Sfirot”-ba:” Azok, akik helyesen akarják betartani a parancsolatokat, azok nem képesek visszatartaniuk magukat attól, hogy a parancsolatokat (mitzva) helyesen tartsák be, mint ahogy az ember nem képes visszatartani magát egy csodálatos élvezettől, ami a keze ügyébe került. Ezáltal az emberek úgy elmenekülnek a bűnöktől, mint ahogy futnak a tűztől. Mert az ágak hozzátapadtak a gyökerükhöz, és az élet átömlik számukra bőségben egy megállíthatatlan módon a Forrástól”.

Ebben az állapotban mi le tudjuk győzni, és képesek vagyunk felülemelkedni az egoizmuson. De itt nem beszélünk a “könnyű életről”: mi nem ülünk a puha, fotelben, és nincs az, hogy mi csak kinyitjuk a szánkat és minden a szánkba repül magától. Képesek vagyunk egyre jobban és jobban felülemelkedni az akadályokon. A nehézségek ugyan nem tűnnek el, és az út sem válik könnyebbé. Egyszerűen, a korábbi tapasztalatok, és az előbbi parcufok segítségével, amelyek megformálódtak a lelkünkön belül, tapasztalatot nyertünk és képesek vagyunk, felmászni a királyi hegyre. Vannak olyanok, akik már felmásztak a “királyi palotá”-hoz, de ledobták őket újra és újra. És azok, akik már bejutottak a “királyi palotá”-ba, azok elkezdtek dolgozni, de minden esetben a tapasztalat hozza a bölcsességet, mert ő már tudja, hogyan lehet fenntartani az irányt a célhoz.

Kérdés

Mégis, itt leír egy jó helyzetet, ami egy a jó helyzetek közül…

Válasz

Jó, azért mert megvan a lehetőségünk, hogy adakozzunk határok nélkül. Te nem létezel, nem vagy semmi. Te csak jót teszel másoknak beleértve a te legnagyobb ellenségedet is, amelyet korábban még csak nem is voltunk képesek rájuk gondolni, hogy ne undorodtunk volna. Te aggódsz miattuk amennyire csak lehetséges és magadat egyáltalán nem veszed számításba. Te készen állsz dolgozni egész életedben, csak azért, hogy egyetlen gramm boldogságot adjál a legnagyobb gyűlölődnek.

Kérdés

Én nem ezt értettem a szövegből. Ez a bőség?

Válasz

Igen, te élvezed azt, hogy te ebből megkapod a beteljesülést, abból a kepeségedtől, hogy így viselkedj, hogy ezt tedd mindenkivel szemben, még azzal szemben is csak adakozol, akit gyűlölsz. Ez azt jelenti, hogy felemelkedünk az összes vágyaink fölé, és te azért kapsz, hogy adakozhass. Mi hajlandóak vagyunk arra, hogy a Végtelent, amelyet most megkaptunk, valaki másnak azonnal át kell adni, magamnak nem tartok meg egy grammot sem. És te készen vagy adni azoknak, akik nem csak, hogy nullának látszanak a szemedben, hanem a legnagyobb gonoszak. Ez a munkánk eredménye.

Másképpen, mi is az az összeolvadás a Teremtővel? Te hozzáolvadsz a Teremtőhöz a másokkal való viszonyodban. Nincsen más összeolvadás. írva van: “Az Ő cselekedeteiből, ismerlek meg téged. Mik a mifelénk irányuló Tettei? – Ő megmutatja neked, hogy imád mindenkit, bár mi ellentétesek vagyunk Tőle a fizikai vágyakban. Ő szeret minket a gyűlölet felett, és neked hasonlítanod kell magadat hozzá. Ebben a formában te eléred az összeolvadást a Teremtővel.

(BS)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,622 seconds.