Dr. Michael Laitman

Nem létezik összeolvadás a Teremtővel a Tanár és a Csoport iránt tisztelet nélkül

Vallásos iskolák belehelyezik a tanár és spirituális vezető iránti tisztelettel teli attitűdöt a gyerekekbe korai gyermekkoruktól kezdve. Mindez a tradíció spirituális alapokról ered. De mivel főképpen szekuláris emberek jönnek Kabbalát tanulni, nagyon nehéz számukra hogy kicseréljék hozzáállásukat a tanár iránt, mely eredendő hozzááláshoz hozzászoktak az iskolában és a középiskolában.

Mi nem vagyunk hozzászokva hogy egy magasabb szintet tulajdonítsunk a tanárnak aki képes nekünk spirituális elérés megadni. Mi azt hisszük hogy a tanár egyszerűen csak visszamond valamilyen anyagot a könyvekben írottakból, és néha kisebb részletesebb magyarázatot nyújt.

Az felfoghatatlan és nem természetes hogy a Kabbalista megközelítésben a spiritualitást a tanáron keresztül kapjuk meg. De a Kabbalában a tanárral való összeolvadás megelőzi a Teremtővel való összeolvadást. Lehetetlen elérni annál nagyobb remegést, várakozást a Teremtővel szemben mint amit a spirituális tanárral és a csoporttal szemben érzünk. Ez a módja annak ahogy a személy megépíti magát, ezért kapta meg az egész világot magának.

De nekünk ezen dolgoznunk kell, egyébként nem érhetjük el a célt. A tanár iránti tisztelet hiánya egy modern probléma, mely megmutatja nekünk mekkora módon még korrekcióra szorulunk. Mindez nem véletlen, hanem egy hatalmas önzőség hozzáadása, mely korrekcióra szorul.

Ez a hozzáadott egoizmus a hozzáadott távolság, mely minket a Teremtőtől elválaszt, és az azon a tényen keresztül mutatkozik meg hogy nem tiszteljük a tanárt és a csoportot ezáltal eltávolítva magunkat a Teremtőtől.

Amikor ln tanítvány voltam, az segített engem attitűdöm korrekciójában hogy én mindig egy magasabb rendszert képzeltem el melyben mindannyian létezünk, mely azonban el van rejtve előttünk. És ebben a rendszerben mindenki aki alacsonyabb szinten van, teljes mértékben hozzátapad a felsőhöz. Maga az aktuális rendszer nem tört össze, a törés csak érzékelésünkben jött létre. Teljes munkánk abból áll, hogy eljuttassuk magunkat ahhoz a ponthoz amikor már képesek vagyunk érzékelni és felfedni a teljes rendszert.

És amint a spirituális rendszer megjelenik, a rendszer részecskéi közötti kapcsolatok ugyancsak megjelennek. A spirituális szintek létrája nem változik, és amikor egy személy lelke először megjelenik, és egy másik megjelenik utána, és ez a sorrend örökké megmarad. És ezért van az hogy mi mindig spirituális előapáinkon, a Kabbalistákon keresztül kapunk meg, akik előttünk éltek és befejezték korrekcióikat. Mi mindig Baal HaSzulamon és a Rabashon keresztül kapunk majd meg.

És ha folytatjátok ezt az útat és eléritek majd a spirituális elérést, ti majd rajtam keresztül kaptok meg. Ez az ahogy a spirituális létra létezik.

Nekünk ezen kell dolgoznunk, egyébként a közöttünk levő kapcsolat nem jelenik majd meg. Írva van, “Készíts magadnak egy Ravot (Rav mint nagy), és vásárolj magadnak egy barátot, és ítálj érdemei alapján minden személyt”, és mindez a felkészülés a Teremtővel való összeolvadáshoz. Természetesen a tanárnak nincs szüksége arra a tiszteletadásra melyre a tanítványnak van szüksége. De a tanítványnak fel kell készülnie a Teremtő felfedésére.

2012 szeptember 4, Reggeli lecke, 1. rész, Lecke a Rav nagyságáról

SZS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,152 seconds.