Dr. Michael Laitman

Annak az erőnek a megtalálása, mely képes szeretetet kiváltani.

Annak az erőnek a megtalálása mely képes szeretetet kiváltani.

Kérdés:

Az integrált társadalomban létezik egy bizonyos “absztrakt” cél, mely gyönyörű és tökéletes és melyet mindenki szeret. Nem lehet, hogy mi is ugyanazokba a csapdákba essünk mint korábbi utópisztikusok?

Válasz:

Mi a lényege az egész problémának? Csakis az emberi természet megváltoztatása.
Amennyiben ez lehetséges akkor az integrált társadalom utópiából valósággá változik. Amennyiben nem lehetséges, akkor mindez megmarad utópiának és jobb ha távol maradunk egy ilyen társadalomtól.

Először és meg kell tudnunk, hogy vajon képesek vagyunk-e egy bizonyos erőt magunkra vonzani, egy olyan tulajdonságot mely olyan feltételeket teremt, ahol minden egyes személy alaptermészete képes megváltozni egoisztikusról altruisztikusra.

Mindez kicsiny embercsoportok fokozatos, kitartó megváltoztatásán keresztül lehet elérni, melyet aztán be lehet vezetni egyre növekvő embercsoportokra. De alapvetően ennek a folyamatnak az egész emberiséget magába kell foglalnia.

Lehetséges-e az hogy egy ember, aki totális egoistának lett megteremtve, aki csak magára gondol és semmi másra (ez az ahogy alapprogramja működik), megváltoztassa “operációs rendszerét”? Sőt mi több képes-e a programot úgy megváltoztatni hogy az alany aki az élvezetet kapja az nem én leszek többé, hanem az engem körülvevő feltételeknek köszönhetően, az én saját élvezetem onnantól abból származik, hogy látom a körülöttem levők jólétét, melyet én okoztam.

Az élvezet megmarad. Annak léteznie kell, hiszen az természetünkhöz tartozik, csak a beteljesülés karaktere változik meg. Minek a számlájára? Az anya például abból kap élvezetet hogy mindent gyermekének ad – ez a természetes szeretet. Képesek lehetünk elérni azt, hogy ugyanezt a fajta természetes szeretetet érezzük olyan emberek irányában is, akik teljesen idegennek és távolinak tűnnek számunkra. Mikor kezdem el érezni, hogy ők (a csoport társaim) az én elválaszthatatlan részeim, úgy mint a kisgyerek anyja számára? Képesek lehetünk egy ilyen erőt találni?

Amennyiben igen, akkor képesek leszünk a fenti kísérletet elvégezni, és meglátni hogy ez lehetséges.

2012 július 1., KabTV, “Az Integrált Világ: Az Integrált Társadalom Formulája”

(HZS)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,118 seconds.