Dr. Michael Laitman

A Teremtő megváltoztatása vagy saját magam megváltoztatása?

A Teremtő megváltoztatása vagy saját magam megváltoztatása?

Kérdés:

Ön számtalanszor említette, hogy a Kabbala egy tudomány. Akkor olyan koncepciók, hogy “az Isten személyes, vagy egyéni aspektusa”, valamint “az út a Kabbalán keresztül, az odaadáson keresztül történik” hogyan egyeztethetőek össze ezzel?

Válasz:

A magasztosabb erő a Kabbalában “természet”-nek van nevezve, vagy a “Teremtő”-nek. Hívhatjuk “Isten”-nek is. De ez a magasztosabb erő semmiben nem azonos, azzal ahogy azt a hívők gondolják. Mindez egy tiszta, fizikai, abszolút, jó hatóerő mindenre, ami csak létezik, mely erő állandó és változatlan. Ezért van az, hogy a hívők, függetlenül vallásuktól azt kérik, hogy az Isten változzon meg számukra, lényegében imáik erre irányulnak, míg azok akik Kabbalát tanulnak arra törekszenek, hogy magukat változtassák meg, mivel megértésük szerint az Isten abszolút és megváltoztathatatlan.

Amennyiben Ő abszolút mértékben jó, amennyiben Ő abszolút mértékben szerető, akkor én nem kérhetem Őt arra, hogy megváltozzon, hiszen Ő abszolút mértékben jó és szerető. Az abszolút koncepciója már önmagában azt jelenti, hogy nincs kitől mit kérnem. Például hogyan kérhetném édesanyámtól, aki már amúgy is a lehető legnagyobb mértékben szeret engem, hogy szeressen engem egy kicsit jobban?

Ennél fogva az összes aspirációnk, teljes munkánk arra szolgál. hogy magunkat változtassuk meg, hogy magunka felhúzzuk, hogy mi magunk olyanná váljunk mint Isten. Ezért van az emberi lény “Ádám”-nak nevezve, a “Dome”- hasonló szóból. A személynek el kell érnie ezt a szintet.

Ezáltal a Kabbala semmilyen módon nem kapcsolódik bármely valláshoz a világhoz való viszonyát tekintve, és ennél fogva tudománynak számít.

5 november 2o12, Grúziai kongresszus 1.lecke.

HZS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,114 seconds.