Dr. Michael Laitman

Adakozás és megszerzés: egy ellentmondás minden szinten

Adakozás és megszerzés: egy ellentmondás minden szinten

Baal HaSulam, “Száműzetés és megváltás”-ből : A Teremtő kétségkívül megmutatja nekünk, hogy Izrael nem létezhet száműzetésben, és nem talál megnyugvást, mint a többi nemzet, akik más nemzetekkel vegyültek és megnyugvásra leltek, és beolvadtak azokba, míg nyomuk sem maradt.

Egészében véve a befogadás edényei 70 részre vannak osztva, melyeket a “világ nemzetei”-nek neveznek. Az a törés során mind egyesültek és egyesültek az adakozás vágyával is.

De van itt egy másik gond is: egyrészt a megszerzés iránti vágyak egyesülése nem hoz létre törést. Még ha különbözőek is, természetüknél fogva nem mondanak ellent egymásnak. Épp ellenkezőleg, a megszerzés közös tervének megfelelően működnek, és minden bizonnyal megértik egymást. Összességében a világ nemzetei szintén megértik egymást, és érzik, hogy az emberi fajhoz tartoznak.

De nem ez a helyzet az adakozás vágyával, azokkal, akikben él az adakozás szikrája és ott voltak a korrekciónál a Templomok korában. Bennük maradtak  Reshimok (rögzített információk, spirituális gének) az adakozásról, és ezért ők egy teljesen más fajhoz tartoznak. Itt jön létre az ellentmondás: A megszerzési vágy természeténél fogva gyűlöli az adakozási vágyat, ami ellentétes formájú, és látszólag arra kényszeríti, hogy adakozzon. Az adakozási vágy, a maga részéről nem érez gyűlöletet a megszerzési vágy iránt, mivel a Teremtő azért küldte, hogy gondoskodjon a megszerzési vágyról és segítsen neki, és nem azért, hogy ellenséges legyen vele.

Tehát, a zsidó emberek részéről nincs gyűlölet a többi nemzet iránt, de van bennük némi gyengeség. A világ nemzetei, mindazonáltal gyűlölik a zsidókat, mivel a megszerzési vágy el akarja kapni az adakozási vágyat, hogy az uralma alá hajtsa. Ezért vannak így a dolgok, ahogy vannak, mikor a “létezés a semmiből” találkozik a “létezés a valamiből”-lel. A világunk eseményei a Felsőbb természetből erednek.

2012 November 29, Napi Kabbala Leckék 4. részéből “Száműzetés és Megváltás”

ford: FG

lekt: KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 1,592 seconds.