Dr. Michael Laitman

Egy lábon állva a következő szinten

Állj egy lábon a következő szinthez

Rabash: “Az önszeretet és a Teremtőre irányuló szeretete “: Van az önszeretet, és van a Teremtőre irányuló szeretet, és létezik egy átmeneti fázis, amely a másokra irányuló szeretet, és a másokra irányuló szeretettel lehet elérni a Teremtőre irányuló szeretet. Ezért mondja Rabi Akiva: “Szeresd felebarátodat, mint önmagad, ez a legnagyobb törvénye a Tórának”. Ahogy Hillel mondta a hozzá betérőnek, aki azt kérte tőle: “Taníts meg engem az egész Tórára, annyi idő alatt, amíg én egy lábon állok”. Hillel azt mondta neki: “Ne tedd azt felebarátoddal, ami a magad számára is utálatos. A többi csak magyarázat.” Mivel a másokra irányuló szeretet által juthat el valaki a Teremtőre irányuló szeretethez, és ez által a teljes Tóra és annak minden Bölcsessége megjelenik az ember szívében.”

Nagyon nehéz az embernek egyetérteni belsőleg azzal, hogy a Teremtő felé vezető út, a másokra irányuló szereteten keresztül vezet, és hogy igazság szerint, ez ugyan az a szeretet csak kétkülönb9öző edényben érzékelhető.  A többiek nem is éteznek, csak ezen a módon jelennek meg a számunkra, hogy ez által lehetőségünk legyen olyan cselekedeteket végrehajtani, melyek kiterjesztik az edényünket. Később fel fog tárulni, hogy nincs semmi más, mint az ember és vele szemben a Teremtő.

Az ember korrigálta, kijavította majd pedig hozzákapcsolódott azokhoz a vágyakhoz, melyekről előzőleg azt gondolta, hogy másoknak a vágyai, az egész hatalmas világé, ami körülveszi őt.  Először, egyre több és több kapcsolatot tár fel a világban, s azt látja, hogy egyre növekvő számban kapcsolódik össze a világ részeivel, majd végezetül megérti, hogy mindezek az ő edényei és ezáltal, a Teremtőhöz kapcsolódik.

Az hogy a “Teremtőre irányuló szeretethez, a másokra irányuló szereteten keresztül lehet eljutni “, az nem csak egy jól hangzó szlogen, hanem annak az egyetlen vágynak a kitöltése, amelyben az ember képes feltárni a felső világot.. Ez az út edények törésének eredménye, amely pontosan annak érdekében történt, hogy biztosítsa érzéseink kiterjedését, és ugyanakkor megadja a függetlenséget és a Teremtőre irányuló örök hűséget.

“Szeresd felebarátodat, mint önmagad” ez egy hatalmas törvénye a Tórának, amely magában foglalja a teljes általános vágyat, amelyben minden Fény feltárul. Ezt egy lábon állva is megtanulhatjuk, ami azt jelenti, hogy egyetlen cselekedettel megszerezhetjük a teljes elérést. Felfedezzük, hogy amögött, ami úgy tűnik a számunkra, mintha, a többi ember lenne, egy teljes valóság ragyog.

Az egyetlen probléma ennek a belső érzékelése. Ebben rejlik a teljes munkánk. Itt van szükségünk a  kölcsönös garanciára, mivel évekig csak halljuk mindezt, mielőtt elkezdünk közelebb kerülni ehhez. Majd ismét néhány év kell ahhoz a döntéshez, hogy alkalmazni is akarjuk. Ezáltal, jó-néhány év eltelik és csak a kölcsönös garancia, a kölcsönös felelősség vállalás, és minden egyéb eszköz, ami az ember rendelkezésére áll tud segíteni neki abban, hogy elkötelezetté váljon, s ezeket az elveket magáévá tegye olyan mélyen a szívében amilyen mélyen csak lehetséges. Annak a mértékében fogunk előrehaladni, amilyen mélyen belénk lép mindez és amilyen mértékben elhozza számunkra az egyetértést

2012 December 02, Felkészülés a reggeli leckére

ford: BS

KA

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,120 seconds.