Dr. Michael Laitman

Kollektív elme a csoport méretétől függ

Kollektív elme a csoport méretétől függ

Tanulmány: A kollektív elme nem egyfajta kollektív döntés. Ez a jelenség számos állatnál jelen van.  Ez egyfajta kapcsolat, összekapcsolódás egy csoportban, ami segít megelőzni a veszélyt, illetve elősegíti, hogy sokkal gyorsabban találjanak élelmet vagy társat.

A Princeton Egyetem kutatói bemutatták, hogy az állatok kollektív elméjének jelensége a csoportban lévők kapcsolataitól  függ, ugyan úgy mint az embereknél. Ezen túlmenően, az állatoknak viszont szükségük van arra, hogy a csoport amiben élnek az egy bizonyos szám fölötti tagot számláljon, mert ezen szám alatt, a kollektív elme elkezd tévedni.

A kutatók különös figyelmet fordítanak a környezet hatásai által kapott eredményekre. Többek között arra, hogy egy bizonyos faj kipusztulásának veszélyét nem az idézi elő, hogy sok egyed pusztul el belőle.  Ha kolóniákban (csoportokban) élő állatokról beszélünk  (pl. madarak vagy tengeri  állatok, amelyek csoportokban “költöznek”, vagy csoportosan változtatnak helyet), elég veszélyt jelent ha csökken az egyedszámuk egy bizonyos számig, ahhoz, hogy a fennmaradó egyedek elpusztuljanak. A a csoportos helyváltoztatás, vagy “költözés” valójában a kollektív elmétől függ, de ha hirtelen fogyatkozni kezd az egyedszám, akkor a megmaradt állatok fennmaradási esélyeiben,  komoly problémák léphetnek fel, amíg el nem tűnnek.

Megjegyzésem: Az embernek van mit tanulnia az állattól …

fordítás: BS

lekt.: KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,620 seconds.