Dr. Michael Laitman

Korporális szégyen és spirituális szégyen

Korporális szégyen és spirituális szégyen

Kérdés:

Mi a különbség a spirituális szégyen és korporális szégyen között, amelyet a mindennapi életben érzünk?

Válasz:

A korporeális szégyen az egoista szégyen, mikor én nem akarom megbántani a büszkeségem. A spirituális szégyen az a “megszorítás” után történik, amikor nem magam miatt aggódom, és nem szégyenkezem többé a természetes tulajdonságaim miatt. Valami teljesen más miatt aggódom.

Nekem szükségem van a szégyenre! Magamban kell keresnem a spirituális növekedést, mivel ez nagy erőt ad nekem. Ha te most szégyelled magad, akkor képzeld el, mekkora erőt adna neked, ha “felmelegszel”, milyen mértékben tudnál mozogni, amíg ez a szégyen nem enyhül. Te továbbra is aggódsz a szégyen miatt egész héten, míg végül megnyugszol.

Te készen leszel bármit megtenni, csak hogy semlegesítsed a szégyen okát, és nem nyugszol addig, amíg minden a helyére nem áll. Ha egy bizonyos ember szégyent okoz neked, te bármit megteszel, hogy bosszút állj rajta. Vannak, akik indulatosak, de mindenki többé kevésbé ezt érzi.

A kérdés csak az, hogy képes leszek-e elérni egy olyan állapotot, amely nem befolyásolja személyiségem, hanem azért érzem a szégyent, mert nem járulok hozzá a közösséghez, nem veszek részt benne, és ne adom hozzá a saját “filléremet”, nem csatlakozom hozzá, vagy még azon túl sem teszem meg, amire képes vagyok. Ez az egyetlen dolog, amit szégyellnem kell.

Ha azt mondjuk valakinek: “Nem szégyelled magad?” Ez mintha megmutatja neki, hogy ő nem vesz figyelembe másokat. Ez az a pont, ahol elkezdődik a korrekció.

Szóval a belső, állati jellegű személyiségünk nem lép be a képbe. Láttatok állatot, amely szégyelli magát? Előfordult ha egy macska elpirult, mert ellopott egy kevés tejfölt és rajtakapták?

Egy állatnak nem kell szégyenkeznie. Ahogy az emberi lényt kezdjük megépíteni, ott fedjük fel a szégyen érzetét. A szégyenhez való viszonyunk abból áll, hogy afelől aggódunk, mit tudunk adni másoknak, és hogy teljesítjük kötelességünket az általános rendszerben.

2013.03.18, Napi Kabbala lecke, “A Tóra átadása”, (Matan Tóra)

BS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,287 seconds.