Dr. Michael Laitman

A vallás, a Teremtővel való viszonyok rendszere

 

 

 

Mi a vallás lényege? A teremtmények javára, vagy a Teremtő javára jött létre? Hol van az ígért jutalom? Ebben a világban, vagy a következőben?

Ahogy Baal HáSzulám írta: “A vallás lényege és célja” című  cikkében, senkinek nincs helyes válasza ezekre a kérdésekre. A zavarodottságukban, az emberek nem értik meg, mit is jelent valójában a “vallás”.

A vallás, az a személy viszonya a Felső erőhöz, amely irányítja az egész Természetet. Úgy tűnik, hogy ha ez az Erő irányít mindent, és én itt vagyok szabad akarat nélkül, akkor nincs mit tenni.  De feltárulhat, hogy létezik közöttünk egy olyan viszony, amikor én mégis tehetek valamit szabad akaratomból. Elmenekülhetek a rossztól vagy vonzódhatok a jóhoz. Röviden: ha magamra vonom a Felső Erő hatását egy helyes viszonyban, akkor én képes leszek valamit megváltoztatni a sorsomban.

Ez egy a különleges kapcsolat az ember részéről a Felső Erő felé, amelyben a Felső Erő viszonya az emberhez az úgynevezett “vallás”. Ez azt jelenti, hogy a vallás az a kölcsönös kapcsolat rendszere, amely a Teremtő és a teremtmények között létezik.

A probléma az, hogy senki sem ismeri ezt a rendszert, mindenki téved. Van aki ebben és van aki abban téved a vallással kapcsolatban, egyesek bizonyos dolgokban tévednek az Istenről, és vannak akik  más dolgokban is tévednek. Mindegyik elmélet a maga módján zavaros, és senki sem tudja, hogy hol rejlik az igazság, hogy hol kapjuk a jutalmat, és milyen féle az a jutalom. Nem látjuk, hogy bárki is örömét lelné ebben a világban, épp ellenkezőleg – mindenki szenved – és a túlvilág  homályos, ki tudja mit “akarnak eladni” nekem…

Tehát, a vallás megítélésében egy nagy zavarodottságunk van. A tény az, hogy az egész modern generáció meg van zavarodva. Hogyha a vallás megválaszolta volna a kérdéseinket, amelyektől függ a létünk, ha utat mutatott volna nekünk, hogy hogyan kellene élnünk a Földön, hogy hogyan kutassuk a világunkat és hogyan legyünk sikeresek, hogy hogyan biztosítsuk helyünket ebben a világban és a következőben is, hogy hogyan kell kijönni egymással, akkor természetesen ragaszkodtunk volna a valláshoz. De mivel a vallás nem ad válaszokat, az emberek elfordulnak tőle. Az ember elgyengül és kilép belőle, még akkor is, ha formálisan még mindig a vallás kereteiben belül marad.

Ez a belső ellentmondás, elidegenedés a vallástól, az úgynevezett “generációk zuhanása”, amit mindenki tényként fogad el. Ez azért történik, mert nem kaptuk meg a vallástól a helyes válaszokat az egzisztenciális kérdésekre, és nem tudjuk, mi a vallás valójában.

Természetesen senki sem hibás ebben. Ez egy folyamat. Így kell, hogy a Teremtés Programja megvalósuljon bennünk, és irányítson minket ahhoz a pillanathoz, amelyben komolyan feltesszük ezt a három kérdést. Hogyha képesek vagyunk helyesen válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor feltárhatjuk, hogy mit jelent a “vallás” – más szóval azt, hogy hogyan építhetünk egy igazi kapcsolatot a Felső Erővel. Ennek eredményeként, talán boldogok lehetünk ebben a világban, és a következőben is, a mi érdekünkben és a Teremtő javára.

Akárhogy is, érdemes megvizsgálnunk és megoldanunk ezt a problémát. Mivel, a Felső Erő ellenőrzése alatt vagyunk – így meg kell vizsgálnunk, hogy milyen a helyes kapcsolatunk Vele. Ez előnyt jelent a számunkra, ezért ezt egy egyszerű és praktikus módon kell megvalósítanunk.

Pontosan ezt az utat kínáljuk a nyilvánosságnak: “Gyertek, vizsgáljuk meg, hogy hogy működik a Természet, amelyben létezünk!”. A “természet” a Gemátriában, ugyan olyan számértékű, mint az “Teremtő”. Mindannyian ebben a “buborék”–ban élünk, és napról napra jobban és jobban fenyeget  minket: a kövületi, növényi, élő és állati szinteken, és az emberek közötti kapcsolatokban is. Ma már a tudósok is beszélnek arról, hogy a világ mindenféle természeti katasztrófák előtt áll. Ki tudja, hogy mi vár ránk. Összességében mi láthatjuk, hogy a természet, azaz a Teremtő,  feltárja előttünk a barátságtalan viszonyainkat. Van mit korrigálni. Akkor gyertek, lássuk, hogy ezt meg tudjuk ezt tenni! Úgy látszik, hogy a mi kezünkben van ennek a megoldása.

Ez a vizsgálat valóban elkerülhetetlen. Fontos, hogy megvizsgáljuk, hogy, hogyan kell viszonyulnunk a Teremtőhöz, illetve a természethez. Ez biztos, hogy az előnyünkre fog válni.

2013.10.28, ” A vallás értelme és célja” című cikkből

ford: B S

lekt: K.N

forrás: הדת כמערכת יחסים עם הבורא,   .2013.10.30

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

66 queries in 0,127 seconds.