Dr. Michael Laitman

A szamár és a habos torta

A szamár és a habos torta

Kérdés: Mit érez a Kabbalista, amikor az látja, hogy az emberek szenvednek?

Válasz: A Kabbalista azt érzi, hogy azok az emberek hamarosan egy csodálatos jutalmat fognak kapni. Egészében véve, ők már éppen megkapják a jutalmat, de egyelőre ezt még nem érzik, mivel nem korrigálták még az edényeiket, vágyaikat.

Tegyük fel, hogy adok a kis fiamnak egy ezerdolláros bankjegyet. Csak azt tudja, hogy ez pénz, de elképzelése sincs arról, hogy ez a papír mennyit ér, egy darabig a kezében tartja, majd a földre dobja. Ha meg tudta volna érteni, hogy mit adtam neki, akkor felhasználhatta volna a pénzt, arra, hogy sok fagylaltot, cukorkát, és játékot vegyen magának, azonban ő még nem tudja, hogy kell a bakjegyet örömre váltani.

Ugyanilyenek vagyunk mi is, vagy még rosszabbak, az öröm helyet, fájdalmat érzünk, szenvedünk. Befektetünk erőfeszítéseket és fizetségül csak zuhanást, rossz érzéseket kapunk. Milyen jutalom ez? A lényeg az, hogy valóban nagy erőfeszítéseket teszünk, azonban még nem fejeztük be a korrekciónkat, hogy megkaphassuk a jutalmat, azaz a helyes fizetséget. Tehát, megkapjuk a fizetséget, de nem értjük meg, hogy ez a fizetség, és ezért nem tudunk figyelmet szentelni ennek.

Képzeljünk el egy szamarat, akinek habos tortát adnak, de neki nem kell torta, fűre van szüksége és vízre. Nem szeret semmi mást, mivel a fű és a víz a legnagyszerűbb öröm a számára.

Ez az, amit én is megértek. Felszolgálnak nekünk egy óriási, csodálatos „tortát”, azonban először magunkat kel korrigálnunk annak érdekében, hogy képesek legyünk hozzá igazítani magunkat ehhez az örömhöz. Megszereztük az örömet, de ugyan akkor szenvedésnek éljük meg. Ez azért van, mert éhesek vagyunk, keressük a “saját füvünket”, és nem értjük, hogy ez az egész tortakérdés mit jelent.
Csodálkozunk, és fel vagyunk háborodva: “Miért van szükségünk erre?”. Majd válaszul azt halljuk: “Haladjatok az emberi szint felé, és örömetek lesz benne.”

2014.01.20, Baal HaSulam, “Bevezető a Zohár könyvébe”

ford: BS

lekt: KN

forrás: A Donkey And Cakes

Posted on January 24th, 2014 at 9:59 am

חמור ועוגיות

פורסם: 21.01.14, 15:19 

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

66 queries in 0,135 seconds.